Tο ραδιόφωνο μας με την καλύτερη μουσική από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο προσφέρει ένα μοναδικό πρόγραμμα ποιοτικής μουσικής, επιλεγμένο με μεράκι και αγάπη για τους καλούς φίλους του ραδιοφώνου και της μουσικής γενικότερα! Το πρόγραμμα μεταδίδεται μέσα από την ιστοσελίδα μας, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους, από κάθε γωνιά του πλανήτη να έχουν πρόσβαση σ'αυτό. Eίναι ένας μη κερδοσκοπικός σταθμός μουσικής αναζήτησης που εκπέμπει ζωντανά, με βασικά κριτήρια την ποιότητα, τον ποιητικό στίχο και την προσεγμένη ροή με στόχο την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μαγικού ατμοσφαιρικού ακουστικού περιβάλλοντος που θα αγκαλιάζει και θα ταξιδεύει τον ακροατή .

SHAKIRA


Η Σακίρα γεννήθηκε στις 2/2/1977 στην Μπαρανκίγια της Κολομβίας. Η μητέρα της είναι Κολομβιανή με ρίζες από την Ιταλία και την Καταλωνία, ενώ ο πατέρας της είναι από το Λίβανο. Έγραψε το πρώτο της ποίημα La Rosa De Cristal (Το Κρυστάλλινο Ρόδο) όταν ήταν τεσσάρων ετών, ενώ το πρώτο της τραγόυδι, το Tus Gafas Oscuras (Τα Μαύρα Γυαλιά Σου) το έγραψε στα οχτώ.
Το 1991 υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Sony Colombia. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ Magia (Μαγεία). Η παραγωγή όμως δεν ήταν καλή και το άλμπουμ πούλησε κάτω από 1.000 αντίτυπα.
Το 1993 κυκλοφόρησε το Peligro (Κίνδυνος) το οποίο επίσης απέτυχε.
Μετά από αυτό η Σακίρα αποφάσισε να τελειώσει πρώτα το σχολέιο, πριν επιστρέψει στη δισκογραφία.

Το 1995 η Σακίρα ηχογράφησε το τρίτο της άλμπουμ Pies Descalzos (Ξυπόλητα Πόδια), το οποίο κυκλοφόρησε το 1996. Το άλμπουμ αυτό την έκανε σούπερ στάρ στη Λ. Αμερική και στην Ισπανία. Το Pies Descalzos πούλησε 4.000.000 αντίτυπα μόνο στη Λ. Αμερική. Μάλιστα στη Βραζιλία, με πωλήσεις που αγγίζουν το 1.000.000 συγκαταλέγεται στα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών. Τραγόυδια σαν το Estoy Aqui (Είμαι Εδώ) θεωρούνται σύμβολα της Λάτιν Ποπ.
Μετά την επιτυχία του Pies Descalzos η Sony κυκλοφόρισε και ένα άλμπουμ με remixes των πιο επιτυχημένων τραγουδιών της Σακίρα, το οποίο πούλησε 1.000.000 αντίτυπα και είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα remix άλμπουμς όλων των εποχών.
Το τέταρτο άλμπουμ της κυκλοφόρησε το 1998 και ήταν το ?Donde Estas Los Landrones? (Πού Είναι Οι Κλέφτες;) Πούλησε πάνω από 7.000.000 αντίτυπα και έκανε γνωστή τη Σακίρα και σε χώρες εκτός της Λ. Αμερικής και της Ισπανίας, όπως στις Η.Π.Α, όπου το άλμπουμ έγινε πλατινένιο. Τα singles Ciega, Sordomuda (Τυφλή, Κωφάλαλη), Tu (Εσύ) ήταν τεράστιες επιτυχίες στη Λ. Αμερική, ενώ το Ojos Asi (Τέτοια Μάτια) έγινε παγκόσμια επιτυχία. Το ?Donde Estas Los Landrones? συγκέντρωσε θετικότατες κριτικές (π.χ 4,5/5 από το site All Music Guide), ενώ ήταν υποψήφιο για Γκράμμυ στην κατηγορία για το Καλύτερο Λάτιν Ροκ / Εναλλακτικό Άλμπουμ. Ακόμα η Σακίρα κέρδισε δυο Λάτιν Γκράμμυ στις κατηγορίες Καλύτερη Ποπ Ερμηνεία από γυναίκα & Καλύτερη Ροκ Ερμηνεία από γυναίκα για τα Ojos Asi και Octavo Dia (Η 8η Μέρα), ενώ ήταν ακόμα υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερο Βίντεο, για το Ojos Asi.
To 2000 ηχογράφησε το πρώτο live άλμπουμ της, το MTV Unplugged, για το οποίο απέσπασε ξανά εξαιρετικές κριτικές. Το άλμπουμ ήταν υποψήφιο για δυο Λάτιν Γκράμμυ στις κατηγορίες Άλμπουμ Της Χρονιάς και Άμπουμ Με Τις Καλύτερες Ποπ Ερμηνείες. Το MTV Unplugged κέρδισε το 2001 το βραβείο Γκράμμυ για το Καλύτερο Λάτιν Ποπ Άλμπουμ.
Το 2001, μετά την τεράστια επιτυχία του ?Donde Estas Los Landrones? η Σακίρα συνεργάστηκε με τη Γκλόρια Εστέφαν για τη δημιουργία ενός αγγλόφωνου άλμπουμ. Έτσι το 2001 κυκλοφόρησε το Laundry Service το οποίο, αν και στόχευε την αγγλόφωνη αγορά, περιείχε και τέσσερα τραγούδια στα Ισπανικά. Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια επιτυχία. Πούλησε 3.500.000 αντίτυπα στην Αμερική, πάνω από 4.000.000 στην Ευρώπη και πάνω από 13.000.000 παγκοσμίως. Μέσα από το άλμπουμ ξεχώρισαν τα singles Whenever, Wherever (Οποτεδήποτε, Οπουδήποτε), Underneath Your Clothes (Κάτω Από Τα Ρούχα Σου), Objection (Ένσταση) & The One (Ο Ένας). Μάλιστα το Whenever, Wherever, σύμφωνα με το United World Chart, είναι το 66ο πιο επιτυχημένο εμπορικά single όλων των εποχών. Ήταν υποψήφια για δυο ακόμα Λάτιν Γράμμυ και κέρδισε στην κατηγορία Καλύτερο Βίντεο, για το βίντεο του Suerte (Τύχη)
Το 2002 η Σακίρα κυκλοφόρησε το Grandes Exitos (Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες)

Το 2004 κυκλοφόρησε το Live & Off The Record το οποίο πούλησε πάνω από 3.000.000. Είναι το live CD+DVD από την παγκόσμια περιοδεία της Tour of the Mongoose.
Στις αρχές του 2005 η Σακίρα ανακοίνωσε την κυκλοφορία δυο άλμπουμ μέσα στο 2005. Το πρώτο θα ήταν το ισπανόφωνο Fijacion Oral vol. 1 (Στοματική Εμμονή μέρος 1ο) & το δεύτερο το αγγλόφωνο Oral Fixation vol. 2 (Στοματική Εμμονή μέρος 2ο).
Το πρώτο single από το Fijacion Oral vol. 1 ήταν το La Tortura (Tο βασανιστήριο) μια συνεργασία με τον Alejandro Sanz. Το La Tortura έγινε μια από τις μεγαλύτερες ισπανόφωνες επιτυχίες όλων εποχών πουλώντας πάνω από 2.500.000 αντίτυπα. Το Fijacion Oral vol. 1 κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου. Έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 4 της Αμερικής και γρήγορα έγινε πλατινένιο. Τα επόμενα singles από το άλμπουμ ήταν τεράστιες επιτυχίες στη Λ. Αμερική και την Ισπανία, αλλά δεν είχαν την παγκόσμια απήχηση του La Tortura. To άλμπουμ απέσπασε πολύ θετικές κριτικές. Κέρδισε δεκάδες βραβεία μεταξύ των οποίων ένα Γκράμμυ στην κατηγορία Καλύτερο Λάτιν Ροκ / Εναλλακτικό Άλμπουμ και πέντε Λάτιν Γκράμμυ (αριθμός - ρεκόρ), για Άλμπουμ της Χρονιάς, Τραγόυδι της Χρονιάς & Ηχογράφηση της Χρονιάς για το La Tortura, Καλύτερη Παραγωγή & Άμπουμ με τις Καλύτερες Ποπ Ερμηνείες.Μέχρι σήμερα το Fijacion Oral vol. 1 έχει πουλήσει 4.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.
Στις 29 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το Oral Fixation vol.2. Στα τραγούδια Timor (Τιμόρ) και How Do You Do? (Πώς Είσαι;)ασκήθηκε κάποια κριτική γιατί εξέφραζαν έντονες πολιτικές και θεολογικές απόψεις. Μάλιστα το How Do You Do? δεν κυκλοφόρησε στα μουσουλμανικά κράτη. Το πρώτο single ήταν το Don/t Bother, το οποίο όμως δεν ήταν τόσο επιτυχημένο όσο τα Whenever, Wherever και Underneath Your Clothes. Οι πωλήσεις του άλμπουμ ήταν επίσης απογοητευτικές σε σχέση με αυτές του Laundry Service. Έτσι το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε με την προσθήκη του Hips Don/t Lie (Οι γοφοί δεν ψεύδονται), μια συνεργασία με τον Wyclef Jean. Αμέσως οι πωλήσεις του άλμπουμ ανέβηκαν κατακόρυφα. Το Hips Don/t Lie έφτασε στο νούμερο 1 και στις δυο μεριές του Ατλαντικού. Είναι ,μέχρι στιγμής, το πιο επιτυχημένο single της δεκαετίας και σύμφωνα με το United World Chart το 46ο πιο επιτυχημένο εμπορικά κομμάτι όλων των εποχών. Για το Hips Don/t Lie η Σακίρα ήταν υποψήφια για Γκράμμυ στην κατηγορία Καλύτερα Φωνητικά σε Ποπ Συνεργασία.Το τρίτο single ήταν το Illegal(Παράνομος) μια συνεργασία με τον κιθαρίστα, ζωντανό μύθο της ροκ, Carlos Santana Μέχρι στιγμής το Oral Fixation vol.2 έχει πουλήσει 5.000.000 παγκοσμίως.
Τον Μάιο του 2006 η Σακίρα ξεκίνησε τη μεγαλύτερη περιοδεία της, την Oral Fixation Tour, η οποία κράτησε πάνω από ένα χρόνο και έκλεισε στη Κωνσταντινούπολη στις 9/7/2007, αφού πρώτα πέρασε από Β. Αμερική και Ν. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Περίπου 3.000.000 παρακολούθησαν το show.
Στα τέλη του 2006 η Σακίρα ξανασυνεργάστηκε με τον Alejandro Sanz στο κομμάτι Te Lo Agradezco, Pero No (Ευχαριστώ, Αλλά Όχι), το οποίο ήταν τεράστια επιτυχία στη Λ. Αμερική και την Ισπανια.
Στις αρχές του 2007 συνεργάστικε με τη ντίβα της R/n/B Beyonce, στο κομμάτι Beautiful Liar (Όμορφος Ψεύτης). Το κομμάτι έφτασε στο νούμερο 3 της Αμερικής, ενώ έμεινε στο νούμερο 1 της Ευρώπης για έξι εβδομάδες. Ήδη έχει πουλήσει 2.000.000.
Το 2007 ηχογράφησε ένα ντουέτο με τον Miguel Bose, το Si Tu No Vuelves (Αν Δεν Γυρίσεις) για το άλμπουμ του Papito.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Greek Music