Tο ραδιόφωνο μας με την καλύτερη μουσική από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο προσφέρει ένα μοναδικό πρόγραμμα ποιοτικής μουσικής, επιλεγμένο με μεράκι και αγάπη για τους καλούς φίλους του ραδιοφώνου και της μουσικής γενικότερα! Το πρόγραμμα μεταδίδεται μέσα από την ιστοσελίδα μας, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους, από κάθε γωνιά του πλανήτη να έχουν πρόσβαση σ'αυτό. Eίναι ένας μη κερδοσκοπικός σταθμός μουσικής αναζήτησης που εκπέμπει ζωντανά, με βασικά κριτήρια την ποιότητα, τον ποιητικό στίχο και την προσεγμένη ροή με στόχο την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μαγικού ατμοσφαιρικού ακουστικού περιβάλλοντος που θα αγκαλιάζει και θα ταξιδεύει τον ακροατή .

LED ZEPPELIN

Απαρτίζονταν απο τον κιθαριστα Jimmy Page(πραγματικο ονομα James Patrick Page, γεννηθηκε στις 9 Ιανουαριου του 1944 στο Henston του Middlesex της Αγγλιας), τον μπασιστα και κιμπορτιστα John Paul Jones (John Baldwin, γεννηθηκε στις 31 Ιανουαριου του 1946 στο Λονδινο), τον τραγουδιστη Robert Plant (γεννηθηκε στις 20 Αυγουστου του 1948 στο West Bromwich των West Midlands της Αγγλιας) και τον ντραμερ John Bonham (γεννηθηκε στις 31 Μαιου του 1947 στο Birmingham της Αγγλιας και πεθανε στις 25 Σεπτεμβριου 1980.

Αναδυθηκαν μεσα απο την βρετανικη blues σκηνη και ενεπνευσαν τις επομενες γενιες των συγκροτηματων του heavy metal (με την κιθαριστικη ερμηνεια του Page και τα ιδιαιτερα φωνητικα του Plant) αλλα και του progressive rock (με την ροπη προς τον μυστικισμο ορισμενων τραγουδιων τους).
Ο Jimmy Page από live στο Madison Square Garden το 1975.
Σχηματιστηκαν το 1968 απο τον Page, ο οποιος πριν επαιζε στους Yardbirds και προοριζε τους Zeppelin για διαδοχο τους σχημα (το αρχικο τους ονομα ηταν New Yardbirds). Το hard rock ντεμπουτο τους (''Led Zeppelin '') περιελαμβανε επιτυχιες των ζωντανων τους εμφανισεων οπως οι διασκευες στο ''Can't Quit You - Otis Rush, You Shook Me - Willie Dixon. Το ''Led Zeppelin II'' (1969) περιειχε το ''Whole Lotta Love'' με τις φωνιτικες ακροβασιες του Plant σε πληρη αναπτυξη ενα κομματι που γνωρισε μεγαλη επιτυχια και στην Αμερικη. Το ''Led Zeppelin III'' φανερωσε μια διευρυνση τοσο στον ηχο οσο και στο στιχουργικο περιεχομενο. Η πραγματικη τομη ωστοσο εγινε με το επομενο αλμπουμ το ''Led Zeppelin IV'' το οποιο περιελαμβανε συμβολα που προδιδαν το ενδιαφερον του Page για το μυστικισμο του Aleister Crowley αλλα και τα τραγουδια τους οπως το ''Stairway to Heaven'' το σταθερο φιναλε για τις ζωντανες εμφανισεις τους απο τοτε.

Από Live του group το 1975


Το ''Houses of the holy'' που ακολουθησε (1973) περιειχε και αυτο επιτυχιες οπως το ''D'yer Maker'' και το ''No Quarter''. Το διαστημα 1974-1975 οι Led Zeppelin ιδρυσαν την δικη τους δισκογραφικη εταιρεια την Swan Song υπογραφοντας συμβολαια με τους Bad Company και τους Pretty Things. To διπλο αλμπουμ ''Physical Graffiti'' (1975) ηταν το πιο επτυχημενο εμπορικα της καριερας τους και περιελαμβανε το ινδιανικης τεχνοτροπιας ''Kashmir'' μια απο τις πρωτες με εθνικ ταυτοτητα αποκλισεις στο ροκ του κυριου ρευματος. Ο τραυματισμος του Plant σε τροχαιο καθυστερησε την κυκλοφορια του ''Presence'' (1976) το οποιο επεστρεψε αισθητικα στο χαρντ ροκ του πρωτου δισκου τους. Οι Zeppelin κυκλοφορησαν μονο ενα ακομη στουντιο αλμπουμ το ''In Through The Out Door'' (1979). Κατα τη διαρκεια των ηχογραφησεων ο Plant αποσυρθηκε λογω του θανατου του γιου του.
Το 1980 ακολουθησε μια ευρωπαικη περιοδεια και λιγο αργοτερα ο Bohman βρεθηκε νεκρος απο δηλητηριαση που οφειλοταν σε αλκοολ. Τα υπολοιπα μελη αποφασισαν να διαλυσουν το γρουπ (4 Δεκεμβριου 1980) και η τελευταια κυκλοφορια ηταν το ''Coda'' (1982) μια συλλογη υλικου απο ολα τα σταδια της καριερας τους το οποιο δεν ειχε κυκλοφορισει πριν. O Jones εγκατελειψε τις ζωντανες εμφανισεις και επικεντρωσε το ενδιαφερον του σε παραγωγες και ενορχηστρωσεις με πιο επιτυχημενη προσπαθεια το ''Automatic For The People'' των R.E.M. Οι Plant και Page ακολουθησαν πολυκυμαντες σολο καριερες για να συνεργαστουν ξανα στα τελη της δεκαετιας του 90 με ανθαρρυντικα αποτελεσματα οπως το ''Walking Into Clarksdale'' (Mercury 1998).
Απο τις πολλες συλλογες με υλικο αρχειου οι Led Zeppeiln που κυκλοφορισαν απο τα μεσα της δεκαετιας του 90 και επειτα ξεχωριζει το διπλο CD ''BBC Sessions'' (1997) καθως και οι ανθολογιες ''Early Days : The best of vol.1'' (1999) και ''Latter Days: The Best of vol.2 (2000)

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ/CD

1969 Led Zeppelin -Atlantic
1969 Led Zeppelin II - Atlantic
1970 Led Zeppeiln III - Atlantic
1971 Led Zeppelin IV- Atlantic
1973 Houses of the holy - Atlantic
1975 Physical Graffiti - Swan Song
1976 The Song Remains The Same (live) - Swan Song
1976 Presence - Swan song
1979 In trough the out door - Swat Song

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Greek Music