Tο ραδιόφωνο μας με την καλύτερη μουσική από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο προσφέρει ένα μοναδικό πρόγραμμα ποιοτικής μουσικής, επιλεγμένο με μεράκι και αγάπη για τους καλούς φίλους του ραδιοφώνου και της μουσικής γενικότερα! Το πρόγραμμα μεταδίδεται μέσα από την ιστοσελίδα μας, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους, από κάθε γωνιά του πλανήτη να έχουν πρόσβαση σ'αυτό. Eίναι ένας μη κερδοσκοπικός σταθμός μουσικής αναζήτησης που εκπέμπει ζωντανά, με βασικά κριτήρια την ποιότητα, τον ποιητικό στίχο και την προσεγμένη ροή με στόχο την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μαγικού ατμοσφαιρικού ακουστικού περιβάλλοντος που θα αγκαλιάζει και θα ταξιδεύει τον ακροατή .

IRON MAIDEN

Οι Iron Maiden έχοντας γίνει πλέον κλασσικοί, είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα bands του 80’ και έχουν κάνει το όνομά τους συνώνυμο με τη heavy metal μουσική...
Τι να πρωτοπεί κανείς για τους Iron Maiden; Εχοντας κάνει το όνομά τους συνώνυμο με την heavy metal μουσική και την ποιότητα που τους ξεχώριζει διατηρούν ακόμη και σήμερα τη λάμψη τους.Έχουν παίξει σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου έχοντας πάντα εξαιρετική ενέργεια, πάθος και ποιότητα στις live εμφανίσεις τους.

Πολύ επιτυχημένη και η μασκότ τους, ο Eddie εμπνευσμένη από horror-movies και σχεδιασμένη από τον Derek Riggs, τους ακολουθεί παντού και υπάρχει σε όλα τα εξώφυλλα των άλμπουμ τους.

Τα πρώτα χρόνια
Στις 25 Δεκεμβρίου 1975 δημιουργούνται οι Iron Maiden από τον μπασίστα Steve Harris.Ανάμεσα σε άλλους έχουν επιρροές από Deep Purple, Ufo, Thin Lizzy. Ο Harris εμπνεύστηκε το όνομα από την ταινία “ The Man in the Iron Mask” και το “Iron Maiden” είναι ένα όργανο βασανισμού που χρησιμοποιούνταν το μεσαίωνα. Εκείνη την περίοδο γράφει και τα τραγούδια “Iron Maiden”,”Wrathchild”,”Prowler”,”Transylvania”, “Purgatory”.Ενώ στα φωνητικά ξεκίνησε ο Paul Day, μετά από λίγο απολύθηκε γιατί δεν είχε την κατάλληλη σκηνική παρουσία. Έχοντας τον Dennis Wilcock (έναν fan των Kiss) πίσω από το μικρόφωνο οι Maiden γίνονται πιο θεατρικοί στη σκηνή καθώς ο Wilcock έκανε αρκετά κόλπα κατά τη διάρκεια των συναυλιών. Εμεινε λίγο καιρό στη μπάντα αλλά αυτός που έμελλε να γράψει ιστορία στο συγκρότημα, ήταν ο κολλητός του φίλος ο Dave Murray!Ο Tony Moore (ο μόνος επίσημος keyman στην ιστορία των Maiden) έπαιξε μαζί τους μόνο μια φορά σε μια συναυλία, στο Bridgehouse το 1977. Λίγο αργότερα αποφασισμένος ο Harris ότι τα keyboards δεν ταιριάζουν στους Iron Maiden, αποφασίζει να συνεχίσει με την μπάντα σαν κουαρτέτο. Έχοντας τον Dave Murray, αλλά μη μπορώντας να βρουν ένα δεύτερο ικανό κιθαρίστα, οι Iron Maiden ηχογραφούν το πρώτο τους demo στις 21 Δεκεμβρίου 1978 στα Spaceward Studios για 200 λίρες. Διακρίνοντας ποιότητα στη φωνή του Di’ Anno, o Harris τον φέρνει στο group. Αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου 1979, το κυκλοφορούν σαν βινύλιο (Soundhouse Tapes) και γίνεται ανάρπαστο! Την ίδια χρονιά ο μάνατζερ Rod Smallwood ακούγοντας το demo των Maiden αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί τους, κάτι που θα σημάνει την έναρξη της ανόδου των Maiden προς την κορυφή. Το Δεκέμβριο του 1979 οι Maiden έχοντας ως τώρα σύνθεση Paul Di’Anno-φωνή, Steve Harris-μπάσο, Dave Murray-κιθάρα,Doug Sampson-τύμπανα, υπογράφουν συμβόλαιο με την ΕΜΙ αφού πρώτα έρθει ο Cliff Burr στα τύμπανα. Το Φεβρουάριο του 1980 το συγκρότημα γίνεται πιο γνωστό κυκλοφορώντας το πρώτο της single “Running Free” (Νο 34 στα UK charts) και ακολουθεί το ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ τους “Iron Maiden” (Νο 4 στα UK charts).Στις περιοδείες κάνουν support στους Kiss και τους Judas Priest και συμμετέχουν στο Reading Festival, επιβεβαιώνοντας την άνοδό τους.

Τα χρυσά χρόνια
Στις 21 Νοεμβρίου 1981 ο Adrian Smith (παιδικός φίλος με τον Murray) παίζει την πρώτη του συναυλία με τους Iron Maiden στο Brunel University στο Uxbridge.Με παραγωγό τον μεγάλο Martin Birch (Deep Purple, Rainbow, Black Sabbath) κυκλοφορούν το Φεβρουάριο του 1981 το “Killers” (Νο 12 στα UK charts) και κάνουν την πρώτη παγκόσμια περιοδεία τους με επιτυχία. Ο Di’ Anno αρχίζει να χειροτερεύει στις live εμφανίσεις του όσο το συγκρότημα αποκτάει δόξα. Δείχνοντας αυτοκαταστροφική διάθεση απολύεται από τους Maiden. Το Σεπτέμβριο του 1981 ο Bruce Dickinson είναι πλέον επίσημα ο νέος front-man των Maiden. Στις 26 Οκτωβρίου παίζουν την πρώτη συναυλία με τον Bruce στα φωνητικά στη Μπολόνια της Ιταλίας. Το Μάρτιο του 1982 κυκλοφορούν το “Number Of The Beast” (No 1 στα UK charts), ένα από τα κλασσικότερα άλμπουμ όλων των εποχών! Την ίδια χρονιά γίνεται και η παγκόσμια περιοδεία τους με επιτυχία σε Αμερική, Αυστραλια και Ιαπωνία. Στην Αμερική ο δίσκος λογοκρίνεται και οι Maiden θεωρούνται σατανιστές. Έχοντας πλέον στην σύνθεσή τους, τους Bruce Dickinson-φωνή, Steve Harris-μπάσο, Dave Murray & Adrian Smith-κιθάρες και Nicko McBrain-τύμπανα (που αντικατέστησε τον Cliff Burr το Δεκέμβρη του 1982) έγιναν η μεγαλύτερη heavy metal band των 80’ς. Κυκλοφόρησαν το καταπληκτικό “Piece Of Mind” το 1983 όπου ξεχώρισαν τα “Trooper” και “Flight Of Icarus” που έγιναν και singles. Ακολούθησε τα πολύ καλό “Powerslave” το 1984 που ξεχώρισαν τα “Aces High” και “2 Minutes To Midnight”.Η μπάντα έκανε την παγκόσμια περιοδεία “World Slavery Tour” και ακολούθησαν 193 εμφανίσεις σε 13 μήνες σε πολλές χώρες. Ήταν από τις μεγαλύτερες περιοδείες που έγιναν ποτέ στην ιστορία της μουσικής.
Iron Maiden: Οι Θρύλοι Του Heavy MetalΠειραματισμός
Κυκλοφορούν το “Live after Death” το 1985, και έπειτα το “Somewhere In Time” το 1986 όπου πειραματίζονται και περνούν νέα στοιχεία στη μουσική τους προσθέτοντας βάθος στον ήχο τους. Από αυτό το άλμπουμ ξεχωρίζει το “Wasted Years”. Ακολουθεί το “7th Son Of The 7th Son” το 1988 στο οποίο χρησιμοποιούν για πρώτη φορά keyboards σε studio άλμπουμ. Γίνεται μεγάλη επιτυχία (έφτασε Νο 1 στα UK charts) και οι ίδιοι κάνουν και ταυτόχρονα πολλές τεράστιες περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό το σημείο το όνομά τους είχε γίνει συνώνυμο με το heavy metal.

Αναστάτωση
To 1990 ο Janick Gers αντικαθιστά τον Adrian Smith (που έκανε ένα σόλο άλμπουμ με το δικό του group, τους ASAP) στην κιθάρα και οι Maiden κυκλοφορούν το “No Prayer For The Dying” το 1990. Αν και το άλμπουμ δεν ήταν κακό, ο ήχος του ήταν πιο τραχύς και πιο “ξερός” από τα προηγούμενα. Ξεχώρισε το "Bring Your Daughter... to the Slaughter” το οποίο μπήκε και στο soundtrack της ταινίας “Nightmare on Elm Street 5”.Ακολουθεί το εξαιρετικό “Fear Of The Dark” το 1992. Για πολλούς ήταν το τελευταίο καλό άλμπουμ των Maiden και μετά από αυτό άρχισε η πτώση τους. Εν τω μεταξύ ο Bruce Dickinson είχε αρχίσει τη σόλο καριέρα του ηχογραφώντας το “Tattooed Millionaire”. Ενώ συνεχίζουν με επιτυχημένα live και κυκλοφορούν τα “Real Live/Dead One” και “Live At Donnighton” το 1993, η metal κοινότητα και οι φανατικοί οπαδοί τους συγκλονίζονται από τα νέα ότι ο Bruce Dickinson θα αποχωρήσει από την μπάντα. Ο Dickinson δίνει το αποχαιρετιστήριο show του με τους Maiden στις 28 Αυγούστου 1993, το “Raising Hell” που μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC.
Η αλλαγή
Ο Dickinson αποχωρεί το Σεπτέμβρη του 1993 από τη μπάντα για σόλο καριέρα και οι Maiden ψάχνουν μερικούς μήνες τον αντικαταστάτη του. Ερχεται στους Maiden ο Blaze Bayley σαν αντικαταστάτης του Bruce Dickinson δίνοντας διαφορετική χροιά και στυλ στη φωνή των Maiden. Οι Maiden κυκλοφορούν με αυτόν τα πολύ μέτρια “X-Factor” το 1995 και “Virtual XI” το 1998 αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα στους οπαδούς τους. Μάλιστα το τελευταίο ήταν το χειρότερο άλμπουμ των Maiden όσο αφορά τις πωλήσεις και τα charts. Ανάμεσα βγάζουν και ένα best of άλμπουμ το “Best Of The Beast”. Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν προσπάθησε ο Bayley ποτέ δεν κάλυψε πλήρως το κενό του Dickinson. Από μερικούς φανατικούς της μπάντας δεν έγινε ποτέ αποδεκτός και συνέχισαν να περιμένουν την επιστροφή του “μεγαλειότατου”.
Επανένωση έως σήμερα
Οι Dickinson και Smith οι οποίοι είχαν βρεθεί μαζί στη μπάντα του Bruce Dickinson, επιστρέφουν στους Iron Maiden το 1999 κάνοντας την περιοδεία “Ed Hunter Tour” και κυκλοφορώντας ένα pc game το “Ed Hunter”. Λίγο αργότερα κυκλοφορούν το άλμπουμ “Brave New World” το 2000 που έτυχε θερμής κριτικής από το κοινό. Το μεγάλο comeback έγινε και έτσι οι Maiden κερδίζουν την όποια φήμη έχασαν τα τελευταία έξι χρόνια. Ακολουθούν πάνω από 100 συναυλίες σε όλο τον κόσμο που ολοκληρώνονται με το επικό live CD/DVD “Rock In Rio” το 2002 που ήταν η μεγαλύτερη συναυλία που έπαιξαν ποτέ οι Maiden με το κοινό να ξεπερνά τις 250.000. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2003 κυκλοφορούν το κάπως διαφορετικό “Dance Of Death” και το 2005 το live CD/DVD “Death On The Road” από την εμφάνισή τους στο Dortmund στη Γερμανία. Ακόμη για να γιορτάσει τα 30 χρόνια του το γκρουπ κυκλοφορεί το ντοκυμαντέρ-DVD “The Early Days” και κάνει και την αντίστοιχη περιοδεία “Eddie Rips Up The World“. Στην τελευταία τους εμφάνιση στο Ozzfest στις 20 Αυγούστου 2005 η Sharon Osbourne τους έκλεισε το ρεύμα και τους πέταγε αυγά φωνάζοντας Ozzy! Ο λόγος ήταν επειδή είχαν εισπράξει περισσότερα χειροκροτήματα! Πριν λίγο καιρό, για την ακρίβεια το 2006, επανέρχονται με το δυνατό “A Matter Of Life And Death”. Θέμα του ήταν ο πόλεμος και η θρησκεία. Όπως συνηθίζουν ακολουθούν επιτυχημένες περιοδείες σε Β. Αμερική και Ευρώπη που παίζουν τραγούδια κυρίως από αυτό το άλμπουμ. Το Δεκέμβριο του 2006 ηχογραφούν ένα live άλμπουμ στα Abbey Road Studios το “Live From Abbey Road”. Τελείωσαν την περιοδεία “A Matter of Life and Death” με ένα live στο Λονδίνο στο Brixton Academy στις 24 Ιουλίου 2007 για να βοηθήσουν τον Cliff Burr σε ένα πρόβλημα υγείας. Επανέρχονται με την παγκόσμια περιοδεία “Somewhere Back in Time” που είναι σε εξέλιξη και θα έχει το σκηνικό του Powerslave. Επίσης θα κυκλοφορήσουν και το κλασσικό DVD “Live After Death” μέσα στο 2008. Οι Iron Maiden έχουν ψηφιστεί τέταρτοι μέσα στα 10 καλύτερα Heavy Metal Bands όλων των εποχών σύμφωνα με το MTV! Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Steve Harris οι Maiden θα βγάλουν συνολικά 15 άλμπουμ… Οπότε έχουμε να περιμένουμε ένα ακόμη…

Δισκογραφία

Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
The X Factor (1995)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Dance of Death (2003)
A Matter of Life and Death (2006)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Greek Music